top of page
תמונת הסופר/תChoshen levi

להקדים תרופה למכה- כל מה שצריך לדעת על וטרינרים ומחלות אצל תוכים:

עודכן: 15 ביולי

ישנם סוגים שונים של וטרינרים, רוב הוטרינרים הם וטרינרים לחיות מחמד.

וטרינרים לחיות מחמד בדרך כלל מתמחים בכלבים וחתולים, ולא בציפורים. לכן, נחפש וטרינר ציפורים או וטרינר לחיות אקזוטיות שבדרך כלל יתמחו גם בתוכים.


למה חשוב להכיר וטרינר?

מפני שהתוכים שלנו מסתירים (כן, מסתירים) מאיתנו את המחלות שלהם על מנת שלא נבחין בהן.

לכן, אם שמתם לב להתנהגות חריגה מסויימת מצד התוכי שלכם- חייבים חייבים לקחת אותו לוטרינר מיד, מפני שאם שמתם לב, כנראה שהמחלה נמצאת בשלביה המתקדמים ועלולה להוביל למוות במהירות.



מהן המחלות הנפוצות?

המחלות היחסית נפוצות ומסוכנות אצל ציפורים הן- כלמידיה - מחלה זאונוטית שעלולה לעבור לבני אדם, בדרך כלל יכולה להשפיע על אנשים בעלי מערכת חיסונית לקויה או ילדים קטנים וקשישים.


ההדבקות במחלה נוצרת אם במגע בתוכי/ציפור חולה ואפילו בהעברה ע"י אבק הנוצות מתוכי לתוכי. תוכי יכול להיות נשא למחלה ולא להראות סימנים חיצוניים כלל, ישנם תוכים נשאים למחלת הכלמידיה במשך שנים ומתנהגים כרגיל, אצל אחרים ההשפעה שונה וההתפרצות של המחלה עלולה להיות קטלנית.


ישנו טיפול תרופתי לכלמידיה.


פוליומה/מחלת המקור והנוצות - זוהי מחלה קשה מאחר ולא כמו בכלמידיה שם מדובר בחיידק כאן מדובר בוירוס. רוב רובם של התוכים שנדבקים במחלה לא יחלימו, הבודדים שיחלימו יהיו מחוסנים למחלה.


למחלה זו אין טיפול. מחלת המקור והנוצות נחשבת למחלה קשה, כשמה כן היא, פוגעת בנוצות ובמקור, אני לא רוצה לשלוח תמונות כי הן קשות- אתם מוזמנים לחפש בגוגל. למחלת המקור והנוצות אין טיפול, לכן ישנם שני תרחישים לתוכים הנדבקים בה-

תרחיש ראשון (והנפוץ, לצערנו) - התוכי גוסס ומת מהמחלה.

תרחיש שני - התוכי מצליח להבריא מהמחלה והופך חסין אליה מה שאומר שהוא לא ידבק בה שוב (מזכיר לנו משהו?).


כמובן שישנן עוד מחלות אבל אלה הן הקשות ביותר.

כמו כן, דימומים פנימיים וחיצוניים כתוצאה מפציעות מחייבים ריצה לוטרינר.


שימו לב, במקרים בהם התוכי מתגרד ללא הפסקה (לעיתים גם מורט נוצות) יש חשש להימצאות טפילים, יש להתייעץ עם הוטרינר כדי לברר כיצד לטפל בבעיה.

*ישנן תקופות בשנה, בדרך כלל באביב ובקיץ- בהן התוכים מחליפים את נוצותיהם. תהליך טבעי בו צומחות לתוכי נוצות חדשות, והישנות יורדות. אז אין צורך להיכנס לפאניקה.


איך נוודא שהתוכי חולה/בריא?

  1. תוכי עומד על קרקעית הכלוב עם הנוצות נפוחות

  2. התוכי אכל מזון שרעיל לו (אבוקדו, שוקולד ועוד).

  3. התוכי לא עומד על הרגליים.

  4. התוכי ננשך או נשרט ע"י חתול או כלב (אפילו אם נראה בסדר!).

  5. התוכי מתקשה לנשום – נוצות הזנב עולות ויורדות בכל נשימה.

  6. התוכי עף בבית ונתקל בחלון (חשש מפגיעת ראש).

  7. לתוכי לשלשת שחורה או דמית.

אז במחלות רבות זיהוי מקדים של המחלה יכול בהחלט להשפיע על סיכויי ההחלמה ולכן ככל שנצליח לזהות אותה מהר יותר ולקחת לוטרינר לטיפול כך יש יותר סיכוי שהתוכי יבריא.

תוכים, שלא כמו כלבים או חתולים, לא מתחסנים או צריכים בדיקות וטרינריות. לתוכים אין טיפולים למניעת מחלות אלא רק טיפולים לאחר בדיקת חיוביות למחלה.

מחלות של תוכים אנו יכולים לבדוק רק על ידי בדיקת דם במעבדה מוסמכת (בדרך כלל נעשית אצל וטרינר ונשלחת למעבדה בארץ/בחו"ל).


לדעתי, לא מומלץ לקחת את התוכי כל חצי שנה לוטרינר, מפני שאצל הוטרינר עוברות ציפורים חולות רבות מידי יום והחיידקים שבאוויר יכולים להדביק לנו את התוכים (מעניין מה זה מזכיר לנו...) מספיקה נוצה אחת או משטח שעליו שהה תוכי חולה וגם התוכי שלנו ידבק. לכן, אני בדרך כלל ממליצה על בדיקה ביתית (ששליח מגיע אליכם הביתה לאסוף דגימה).

כל התנהגות חשודה מצד התוכי תהווה חשד למחלה! (ליתר ביטחון, כן?! לא להילחץ עכשיו מכל יתוש...).


הערות נוספות:

דבר נוסף שמומלץ לבדוק אצל הוטרינר פעם בכמה זמן או כשמופיעה התנהגות חשודה זה הימצאות טפילים על גוף התוכי. חוויה לא נעימה בכלל לתוכי שבמקרים רבים גורמת למריטת נוצות.

במידה ואתם לא יודעים מה המין של התוכי שלכם (וזהו סוג שאין בו סימנים חיצוניים, למשל קוואקר או גרינצ'יק) אפשר בהחלט לבדוק על הדרך מה המין של התוכי בבדיקת הדם.


בדיקה ויזואלית:

בדיקה ויזואלית היא בעצם בדיקת גוף חיצונית שעושים לתוכי על ידי התבוננות במצבו, לרוב המחלות היא לא תהיה אפקטיבית ולכן, כדאי לחשוב פעמיים לפני שמגיעים לוטרינר, וגם אם כן לוודא שהכל מחוטא היטב.


כל כמה זמן?

מומלץ לעשות לתוכי בדיקת דם פעם בשנה.

זה הכל?

ממש לא. זה היה רק קצה הקרחון ויש הרבה מאוד חומר שיש לדעת על מחלות לתוכים. לכן, אני ממליצה לכם בחום ללכת לקרוא באינטרנט ולהתייעץ עם וטרינרים על דברים נוספים שמטרידים אתכם, כי כשזה מגיע לתוכים שלנו, אין דבר כזה יותר מידי מידע.

רשימת וטרינרים מצורפת כאן:




202 צפיות0 תגובות

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page