top of page
תמונת הסופר/תChoshen levi

כל מה שצריך לדעת על תזונה של תוכי בבית!

עודכן: 29 באוק׳

התזונה של התוכים בבית שלנו שונה מעט מתזונתם של התוכים החיים חיי פרא.

תוכים בטבע חיים בצורה פעילה הרבה יותר מאשר בבית, הם עפים ומטפסים הרבה יותר, וגם המוח שלהם פעיל יותר, לכן באופן טבעי הם יצטרכו תזונה בעלת יותר שומן מאשר תוכים שחיים בבית.

בכתבה של היום אדבר על כל מה שחובה לדעת על התזונה של התוכים שחיים בבית.

------------------------------------------------------

התוכים, ממש כמו בני אדם, זקוקים לתזונה מגוונת ככל האפשר- הכוללת: ויטמינים ומינרלים, פחמימות, שומן, חלבון, וסידן.

ישנן כמה חלוקות מקובלות, לכמה מכל סוג מאכל כדאי לתת לתוכים בבית, אני אתמקד בשתי החלוקות המומלצות ביותר.

החלוקה הראשונה והמומלצת ביותר היא 70% כופתיות, 10% ירקות, 10% פירות וקטניות ו10% גרעינים.

כופתיות- מומלצות כמזון העיקרי לתוכים מפני שהן מכילות את רוב הערכים התזונתיים היבשים שעליהם לקבל. ישנם סוגים שונים של כופתיות, כשאתם קונים אותן כדאי לשים לב לכך שהן מיוצרות על ידי חברה מוכרת ואיכותית (כמו פסיטקוס או נוטריבירד), שגודל הכופתיות מתאים לתוכי שלכם, ושהן לא צבעוניות- צבעי מאכל פחות בריאים לתוכים ולעיתים מעידים על איכות ירודה בייצור הכופתיות.

ירקות- מכילים ויטמינים ומינרליים שבריאים מאוד לתוכים, מומלץ מאוד לתת ירקות מכל הצבעים והסוגים, לפחות פעם ביום. חשוב לשים לב לירקות ולהוציא מהכלוב לאחר שעה, על מנת שלא יפתחו חיידקים ובקטריות. ניתן לתת לתוכי את הירקות גם כאשר הם מבושלים במים. רשימת ירקות מומלצים ואסורים בתחתית הכתבה.

פירות- מכילים ויטמינים וסוכר, חשוב לתת לתוכים פירות מכל הצבעים על בסיס שבועי, עדיף לפחות פעם בשבוע. אפשר לחתוך את הפירות לחתיכות קטנות בגודל גרגירי אפונה כדי שיהיה לתוכי יותר קל לאכול אותם לפירות המומלצים.

קטניות- מכילות חלבון, ויטמינים וברזל, כדאי להוסיף כמות קטנה לירקות או לתת בנפרד במהלך השבוע במנות קטנות. במידה והתוכי שלכם בעל כנפיים שלמות ועף הרבה בבית מומלץ לתת מנה או שתיים יותר במהלך השבוע, אם התוכי גזור כנפיים ועף פחות, אפשר לתת פעם אחת בשבוע, אני מאוד ממליצה למקם את הקטניות על ענף הפעילות כך שדרך ההשגה שלהן תהיה מהנה וחוויתית. שימו לב שהאכלה בקטניות מותנת באכילה מספקת של כופתיות וירקות, חשוב לתת מעט. רשימת קטניות מומלצות.

גרעינים- נותנים רק באימון ובאירועים מיוחדים. גרעינים ואגוזים מכילים כמות גדולה של שומן, לכן אני ממליצה לבעלי תוכים לתת את הגרעינים רק כאשר הם מאמנים את התוכי באימון לחיים, טריקים או מרגילים אותו לאדם חדש. ישנם תוכים שהורגלו על ידי המגדל לאכול אך ורק גרעינים ולא מסכימים לאכול תזונה בריאה כלל, מוזמנים לקרוא כאן בשאלה כיצד להרגיל אותם לכופתיות בהדרגה.

בנוסף, חשוב שתמיד תהיה בכלוב אבן סידן על מנת לשמור על רמות סידן מאוזנות.


החלוקה השנייה היא 75% כופתיות, 20% ירקות ופירות ו5% גרעינים ואגוזים. זוהי חלוקה פחות מגוונת, אבל עדיין בריאה, כל עוד מקפידים על זמינות ותחלופה של הירקות והפירות מידי יום ועל כופתיות מסוג בריא ואיכותי, החלוקה הזו יכולה לעבוד, במידה והתוכי עף הרבה בבית, מומלץ להוסיף לתזונה מנת קטניות שבועית.


תזונה באה יחד עם אורח חיים. לכן חשוב שהתוכים יהיו פעילים מספיק במהלך היום- עפים לכל הכיוונים, בזוויות שונות, ומפעילים את כל שרירי התעופה שלהם (חיוני מאוד ומונע מחלות שרירים רבות) מפעילים את שאר הגוף על ענף הפעילות, וכמובן את המוח- על ידי אימוני טריקים ופתירת פאזלים.


במידה והתוכי נושך וקשה לעבוד איתו, אני ממליצה בחום על שיטת אימון לחיים- בה נרד לשורש הבעיה ונעקור אותה תוך כדי תהליך חברות ורכישת אמון.

פירוט הדילים נמצא בקטלוג.


לייף האק לעצלנים: קשה לחתוך כל יום כמות קטנה של ירקות? אתם יכולים להכין כמות שתספיק בערך לשבוע (לכמות התוכים בבית) להכניס לנינג'ה או בלנדר את כל הירקות ולקצוץ אותם קטן קטן (לתוכים קטנים) לחלק למנות קטנות (תבניות של קרח) ולהקפיא... כל יום מפשירים שתי מנות לבוקר ולצהריים ואתם מסודרים עד השבוע הבא.

ירקות מומלצים: ברוקולי, גזר, מלפפון, פלפל (כל הצבעים), פלפל חריף (תוכים מתים על זה!) תרד, סלרי, סלק, עלי מנגולד, חסה, כרוב, דלעת, תירס, צנון, גויאבה, במיה, גמבה, דלורית, קולורבי, כרובית ותותים.

ירקות אסורים: אספרגוס, סלרי, אבוקדו, פטריות, זרעי תפוח, בצל ושום.

פירות מומלצים: תפוז, שסק, פסיפלורה, ליצ'י, מנגו, מלון, אבטיח, תפוח, אגס, אפרסק, שזיף, תפוז, ענבים, בננה, קוקוס, אננס, לימון ודובדבן.

קטניות מבושלות: שעועית, תירס, אפונה, עדשים, גרגרי חומוס, קינואה וכוסמת.

פחמימות: לחם, פתיתי אורז, קרקר (מלחם, לא הקרקרים המלוחים), פסטה מבושלת, אורז מבושל, בטטה מבושלת, דגני בוקר (ללא סוכר). דייסת קוואקר פושרת (אפשר להוסיף קצת דבש).

חלבון וסידן: ביצה קשה או מקושקשת, גבינה צהובה/בולגרית/ צפתית/ קוטג׳ (מעט מאוד), עוף מבושל (רצוי עם העצם עבור סידן).


המידע בכתבה היה שימושי? אני תמיד שמחה לשמוע! מוזמנים לכתוב הארות ומחשבות בתגובות:)

90 צפיות0 תגובות

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page